Onze diensten

Ontwerp, plaatsing en onderhoud van neon, reliëfletters, lichtkasten, paalconstructies, totemzuilen, spandoeken / banners, lichtkranten, tijd- en temperatuurdisplays, LED-toepassingen

De geschiedenis van neonverlichting

New neon - Jean Picard

 

Kleurrijke neonverlichting is niet meer weg te denken uit ons moderne straatbeeld, maar de lampen werden al veel vroeger uitgevonden dan je zou vermoeden. De eerste stappen richting de moderne neonverlichting werden al gezet in 1675, toen de Franse astronoom Jean Picard met een barometer schudde en hij tot zijn verbazing een kleine lichtflits zag. 

new neon - georges claude

 

Echte neonverlichting liet echter nog op zich wachten tot 1902, toen elektriciteit niet langer enkel theoretisch werd bestudeerd maar ook praktische toepassingen bleek te hebben. Het was alweer een Fransman, Georges Claude, die door stom toeval de neonverlichting uitvond. De ingenieur was eigenlijk op zoek naar een procedé om zuurstof vloeibaar te maken, en dat systeem maakte het later mogelijk om industriële hoeveelheden zuurstof, argon en vloeibaar stikstof te produceren. 

new neon - George Claude

 

Claude zorgde echter ook voor de eerste elektrische ontlading in een glazen buis die gevuld was met neongas, een ‘restproduct’ van zijn experimenten voor vloeibare zuurstof.  In 1910 creëerde hij na verder onderzoek de eerste echte neonlamp, en eind dat jaar werd de uitvinding op het Autosalon in Parijs voorgesteld aan het grote publiek. 

De Fransman slaagde erin een patent te bemachtigen voor zijn uitvinding, en daarna kon neonverlichting eindelijk gecommercialiseerd worden. De verlichting werd langzaam maar zeker een begrip in het buitenland en transformeerde zich in een icoon, en vandaag is de duurzame lichtbron nog altijd enorm populair. 

Terug naar de lijst

Offerte